marți, 7 iulie 2015

Misterioasa Catedrală La Seu, simbolul Palmei de Mallorca

Cel mai mare oraș al insulei Mallorca și capitală a provinciei Insulele Baleare, Palma de Mallorca are reputația unei localități exclusiviste. Zilnic, zeci de mii de turiști proveniți din toată lumea poposesc aici, atrași atât de plajele însorite cât și de obiectivele turistice care fac din acest oraș o perlă a Mării Meditarane. Printre cele mai vizitate obiective turistice din Palma de Mallorca este Catedrala La Seu, dedicată Fecioarei Maria, cel mai mare edificiu religios și simbol al insulei. 


Considerată una dintre cele mai frumoase din lume, Catedrala La Seu este o bijuterie a arhitecturii gotice. Antonio Gaudi, părintele Sagradei Familia din Barcelona, a apreciat Catedrala La Seu din Palma de Mallorca drept cea mai mare și perfectă realizare a stilului gotic.


Construcția a demarat în anul 1229, când regele Jaime I a cucerit insula, alungându-i pe musulmanii care o ocupaseră până atunci. El a vrut să mulțumească, astfel, Cerului pentru victoria în luptă. Catedrala La Seu a fost construită pe locul celei mai mari moschei din insulă, din blocuri de gresie. Construcția s-a întins de-a lungul a peste 350 de ani, însă rezultatul a fost o impunătoare opera arhitectonică, admirată astăzi de milioane de vizitatori.
Un cutremur, din anul 1851, a deteriorate o parte din fațada principal, fiind recondiționată de arhitectul Juan B. Peyronet. Ulterior, 1904, timp de zece ani, Antonio Gaudi a lucrat la reabilitarea interiorului, la comanda episcopului Pere Joan Campins.


Lungimea Catedralei La Seu este de 121 metri, o înălțimea de 55 de metri și se întinde pe o suprafață de 6.600 m². Bolta se sprijină pe paisprezece coloana înalte de 22 de metri. Lumina soarelui care se reflectă printre cele 61 de vitralii și 5 rozete în interesante jocuri de lumini și umbre care crează o atmosferă deosebită.
Două dintre cele cinci rozete, cele mai mari, sunt amplasate pe zidurile opuse, paralel. Ele au fost amplasate în așa fel încât într-o singură zi din an, pe 21 decembrie (solstițiul de iarnă) lumina solară traversează perfect cele două rozete, conferindu-le un aer misterios.
De altfel, se spune că această catedrală, La Seu ascunde tot atâtea secrete între pereții săi, câte cărămizi are.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu